Aspir Yağının Faydaları
Aspir Yağının Faydaları

Aspir Yağının Faydaları Nelerdir? Aspir Yağı Nasıl Kullanılır, Nasıl Tüketilmelidir? Aspir Yağı ile ilgili Merak Ettiğiniz Soruların Yanıtları Bu Sayfada!

Yardıma Mı İhtiyacınız Var ? 

Aspir Yağı Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Aspir, bol dallı, otsu, deve dikenine benzeyen, sarı ve turuncu çiçekleri olan uzun bir bitki türüdür. Bu çiçekler Eski Mısır’da kıyafetleri boyamak için kullanılırdı. Bitkinin uzunluğu 30 santimden 150 santime kadar farklılık gösterebilmektedir. Her dalında yaklaşık 20-25 adet tohumu bulunur ve kurak ortamlarda yetişir. Günümüzde ise pirinci renklendirmek için safran yerine kullanılmaktadır. Bu bitkinin tohumlarından bitkisel bir yağ olan aspir yağı üretilmektedir.

Aspirden üretilen iki farklı yağ türü vardır. Bunlardan bir tanesi tekli doymamış yağ asidi yani oleik asit ve diğeri ise çoklu doymamış yağ asidi olan linoleik asittir. 

Tekli doymuş yağ olan aspir yağı yemekleri pişirmek için kullanılan yağ türüdür. Yüksek ısıda yemek yapan kişiler için çok uygundur çünkü mısır yağı, kanola yağı, zeytinyağı, susam yağı ve diğer birçok alternatifinden daha yüksek bir ısı noktasına sahiptir. Ayrıca Aspir yağı, tatsız ve renksiz olmasının yanı sıra besleyici olarak ayçiçeği yağına benzer durumdadır. Genel olarak yemeklik yağ, salata sosu, margarin ve kozmetik ürünlerde kullanılırlar.

İkinci tür doymuş yağ türünden, beyaz boya yapımında keten tohumu yağı yerine kullanılmaktadır. Ayrıca tekstil ürünlerinin renklendirilmesinde doğal bir boya kaynağı olarak düşünülmektedirler.

2020 yılının başlarında Avustralya’da Motor üretimi yapan bir şirketin araştırmacıları, çim biçme makineleri, motorlu testereler ve diğer tarım ekipmanları gibi uygulamalarda petrol bazlı yağlardan daha üstün performans ve daha düşük emisyonu olan motor yağı olarak aspir yağı üzerinde çalışmışlar ve başarılı olmuşlardır.

Aspir Yağının Faydaları Nelerdir?

Aspir Yağının faydaları içerdiği ana kimyasal bileşenlerden gelmektedir. Bu bileşikler Oleik, Linoleik, Palmitik, Stearik, Linolenik ve Palmitoleik asitlerdir.

Oleik Asitler- Omega 9

  • Cildin ve saçın yumuşamasını sağlar.
  • Saçların daha kalın ve güçlü olmasını sağlar.
  • Erken oluşan kırışıklıkları azaltarak genç görünmeyi sağlar.
  • Kepek problemlerini çözer.
  • Antioksidan özelliği sayesinde bağışıklığı arttırır.
  • Eklem iltihaplarını ve ağrılarını önler.

Linoleik Asitler-Omega 6

  • Saçların nemlendirilmesine ve hızlı büyümesine yardımcı olur.
  • Yara iyileşmesini hızlandırır.
  • Sivilcelerin büyümesine engel olur. İltihapları azaltır.
  • Akne sorunu olan ciltlerde yağ oranını düzenler.

Alfa Linoelik Asit yani Omega 3 barındıran Aspir Yağının Faydaları şöyledir:

  • Enflamasyonu azaltır
  • Kan pıhtılaşmasının önüne geçer
  • Eklem ağrılarını azaltır ve esnekliği arttırır.

Bunlar dışında da aspir yağının faydaları çok fazladır.

  • Göğüs ağrılarına iyi gelir. 
  • İçeriğinde bulunan oleik asit sayesinde günde 1 yemek kaşığı tüketilmesi kalp rahatsızlıklarının önüne geçer.
  • Kistik Fibroz hastalığına iyi gelir.
  • Üç hafta boyunca düzenli aspir yağı tüketmenin tip 2 diyabeti olan kişiler üzerinde kan şekeri seviyelerini arttırdığı bilinmektedir.
  • Diyabetli kişilerde oluşabilen böbrek hasarlarını önler.
  • Yüksek kolestrol tedavisinde kullanılmaktadır. 
  • Hepatit C hastalığının neden olduğu karaciğer iltihabını önler.
  • Şişkinliği, mide bulantısını ve kusmayı azaltır.
  • Kan basıncını düzenleyerek yüksek tansiyonu düşürür.
  • E vitamini ve linoleik asit içeren aspir yağı minimum  8 haftalık düzenli kullanım sonrası cilt kuruluğunu düzenlemeye başlar.
  • Beyin fonksiyonlarını arttırarak inme gibi problemler sonrası kullanmak faydalıdır.
  • Solunum problemlerini düzenler.
  • Kan dolaşımını hızlandırır.
  • Öksürük ve ateşe iyi gelir.

Aspir Yağının Fiyatı Ne Kadar?

Cilde ve genel rahatsızlıklara çok iyi gelen aspir yağı birçok insan tarafından tercih edilmektedir. Aspir çiçeğinden elde edilen aspir yağı doğal olması sebebiyle de birçok alanda rahatlıkla kullanılmaktadır.

Dünya üzerinde 25 farklı türü bulunan aspir yağı 2004 verilerine göre en çok Meksika, Çin, Avusturalya ve Kazakistan’da üretilmekte idi. Türkiye bu yıllarda üretimde alt sıralarda olsa bile 2013 yılından sonra aspir yağı üretimini arttırarak 7. Sıraya gelmiş ve ülkemiz içinde de çokça kullanılmaya başlanmıştır. Dikildikten sonra yaklaşık 3-4 sonra hasada hazır olması ve suya ihtiyacı olmaması fiyat dengesini de korumasına neden olmuştur.

Aspir bitkisi tohumlarından elde edilen aspir yağı şuan piyasada iki farklı şekilde satılmaktadır. Kapsül şekilde satılan aspir yağı ürünleri cilt ve hastalık tedavisinde günlük alım oranını korumak için üretilmektedir. 1000 mg lık aspir yağı kapsülleri 50 lira ila 100 lira arasında değişen fiyatlarda satılmaktadır. Bu ürünlerin içinde yaklaşık 100 adet aspir yağı kapsülü bulunur.

Aspir yağından üretilen likit yağlar ise en çok tercih edilenler arasındadır. Özellikler yemek yaparken çok tercih edilen yağ, zeytinyağı muadili olarak görülmektedir. Üretim yapan firmadan firmaya fiyatlarda değişkenlik olsa da 250 ml lik aspir yağları 25 ila 30 lira arasında satılmaktadır. Tıpku zeytinyağı gibi soğuk sıkım üretimleri bulunmaktadır. 

Ülkemizde üretiminin çok olmasından dolayı fahiş fiyatlara satılmayan aspir yağı yerel üreticiler ve internet üzerinde temin edilebilmektedir.

Aspir Yağı Nasıl Kullanılır?

  • Ciltlerde Kullanımı:

    Aspir Yağı günlük kullanımlarda cildi nemlendirip, sakinleştirir. Böylece cildin parlaklığı artar ve kuru, pürüzlü ciltlerin tedavisi için kullanılır. Ciltteki farklı tonları eşitlemek ve nemlendirmek için aspir yağını sabah akşam temizlenmiş yüze 2-3 damla uygulayıp, masaj yapılabilir. Yüzdeki yağın emilmesi için durulamamak gerekir. Hafif yapısı sayesinde yağlı ciltlerin de uygulamasında sakınca yoktur.

    Akne tedavisinde de kullanılan aspir yağı diğer esansiyel yağlar ile de birleştirilerek kullanılabilmektedir. 1 yemek kaşığı aspir yağına tercihe göre çay ağacı, lavanta ya da limon yağı eklenir. Oluşturulan karışım dairesel ve yumuşak hareketlerle yüze yedirilir. Masaj yapmadan önce yüzü ılık su ile temizlemek gerekmektedir. Yağı göz bölgesine sürmemeye dikkat ederek yapılan masajın sonunda ılık bir havlu ile yavaşça silmek gerekmektedir. Akne olan bölgelerde oluşan iltihap ve ağrılara iyi gelecektir. 

    Saçta Kullanımı:

    Saç bakımında da kullanılan Aspir Yağı, saç dökülmelerini azaltmak ve uzamasını hızlandırmak için kullanılır. Kurumuş ve kırılmış saç tellerinin uçlarına birkaç damla aspir yağı sürmek yeterlidir. İçerisinde bulunan Omega vitaminleri saçların onarılmasında önemli bir faktördür. Aynı şekilde saç diplerinde de kullanılan aspir yağını, avuç içlerine 3-4 damla alıp parmak uçları ile kafa derisine masaj yapılabilir. Bu uygulamayı duştan sonra temizlenmiş ve taranmış saçlara uygulamak faydalı olacaktır.  Yağı köklerden uçlara eşit olarak dağıtmak için bir tarak kullanılabilir. Duşa girmeden önce uygulama yapılacaksa 50-60 dakika önceden uygulamayı yapıp, biraz bekleterek duşa girmek uygundur. Haftada bir kez yapılan uygulamanın sonunda bile değişiklik rahatlıkla fark edilecektir.

Sağlık Rehberimiz için tıklayınız.

WhatsApp
Hizmetlerimiz Hakkında Bilgi Alın!
Merhabalar, Ben Diyetisyen Tuğba Yaprak, size nasıl yardımcı olabilirim?
Powered by